19 Aralık 2007 Çarşamba

Embriyo Dondurma

Tüp bebek için hazırlanan hastanın gelişen embryo sayısı, bazen bir denemede rahime yerleştirilmesi planlanandan fazla olabilir. Bazen de hastada fazla sayıda yumurta gelişmesinden dolayı, hastanın klinik durumunu o ay transfer işlemine uygun olmayabilir.(Polikistik overli hastalarda aşırı yumurta gelişmesinde olduğu gibi.) Bu durumda en ideal yol embryoların dondurularak saklanmasıdır. Hastaya bir tedavi ile birden fazla gebelik şansı verilebilmektedir.

Embro dondurma işlemi embryoların koruyucu sıvı içerisinde kademeli olarak soğutularak dondurulması ve dondurulan embryoların sıvı azot içerisinde -196 derecede saklanması esasına dayanır. Bu sayede embryolar yıllarca muhafaza edilebilmektedir. İyi kalitede iken dondurulan embryolar dondurma işleminden en az zarar göreceğinden dolayı çözündükten sonra canlı kalma olasılığı % 75-90 dır. Kötü kalitede iken dondurulan embryolarda çözünme sonrası canlılık oranı ise % 25 lere inmektedir. Bu nedenle ideal olan iyi kalitedeki embryoların dondurulmasıdır. Dondurma işlemi döllenmenin gerçekleştiği gün yapılabileceği gibi embro oluşumunun 2. ve 6. günleri arasında da yapılabilir.

Dondurulan embryoların transferi için hastanın hazırlanması son derece zahmetsiz ve ekonomik olarak külfetsizdir. Hastanın sadece rahim içi tabakası (endometrium) nı geliştirmeye yönelik yaklaşık 15 günlük bir tedavi sürecini (hormon içeren deri bantları) müteakip embryo transferi uygulanır. Tedavi iğnesiz ve takip gerektirmeyen bir süreçtir.

Merkezimizde dondurulmuş embryo transferinde de başarı % 50 civarındadır. Dondurulmuş embriyo konusunda lider merkezlerden biri olan merkezimizde bu işlem hasta memnuniyetini üst seviyelere taşımıştır.

Hiç yorum yok: